Aserija – Fungicid
Preventivni fungicid za zaštitu plodova od bolesti koje se razvijaju u skladištu
Primena:
Jabuka i kruška: 1 l/ha za sprečavanje pojave truleži plodova u skladištu: Botrytis cinerea, Stemphylium vesicarium, Alternaria spp., Penicilium spp., Monilia spp., Gleosporium spp.
Tretiranje: najkasnije 7 dana pred berbu
Primena
Preventivni fungicid za zaštitu plodova od bolesti koje se razvijaju u skladištu
JABUKA I KRUŠKA: za sprečavanje pojave truleži plodova u skladištu koju izazivaju patogeni: Botrytis cinerea, Stemphylium vesicarium, Alternaria spp., Penicilium spp., Monilia spp., Gleosporium spp. i dr. u količini od 1 l/ha.
Vreme primene: jedan do dva tretmana pre berbe, a najkasnije 7 dana pred berbu.
Na istoj površini može se primeniti najviše dva puta u toku godine.
MOGUĆNOST MEŠANJA
Aserija se može mešati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja. Međutim, pre svake primene trebalo bi proveriti kompatibilnost mešanja.
Karakteristike
Aserija je preventivni fungicid za zaštitu plodova od bolesti koje se razvijaju u skladištu. Preparat je na bazi aktivne materije fludioksonil, koja prema mehanizmu delovanja pripada grupi koja deluje na prenos signala. Ovakav mehanizam delovanja primarno utiče na sprečavanje klijanja konidija, čime se sprečava infekcija. Primenjuje se neposredno pred berbu kako bi se izbegli rizici od pojave fizioloških i patogenih oboljenja u toku čuvanja.
Neke od najčešćih bolesti su Botrytis cinerea, Monilinia fructigena, Penicilium spp., Colletotrichum spp., Gleodes pomigena, Alternaria spp. i njihova pojava dovodi do potpunog propadanja plodova ili smanjenog kvaliteta, a time i tržišne vrednosti. Aserija ispunjava sve preduslove za bezbednu i efikasnu primenu pred berbu: ne ulazi u plodove, ima kratku karencu, širok spektar delovanja, povoljne toksikološke i ekotoksikološke osobine.
Preparati na bazi aktivne materije fludioksonil u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji imaju karencu od 3 dana.
- NAVODNJAVANJE
- FOLIJE I VEZIVA
- GARDEN PROGRAM
- SUPSTRATI I KONTEJNERI ZA RASAD
- SEMENSKA ROBA
- ISHRANA ŽIVOTINJA
- Razni artikli
- ISHRANA BILJA
- ZAŠTITA BILJA
- Herbicidi
- Fumigant
- Akaricidi
- Rodenticidi
- Pomoćna sredstva
- Fungicidi
- Limacidi
- Biopesticidi
- Nematocidi
- Insekticidi
- Regulatori rasta
Slični proizvodi
Klasa: Fungicidi
Aktivna materija: Fluopiram 250 g/l + Trifloksistrobin 250 g/l
Formulacija: SC – koncentrovana suspenzija
Pakovanje: 100 ml, 1 l
Proizvođač: Bayer CropScience
Karenca: 7 dana
MBT: 2
Folijarni kontaktni fungicid sa preventivnim i slabim kurativnim delovanjem
Primena:
Breskva, šljiva i višnja:
2 l/ha za suzbijanje Monilia laxa, primena dva puta, na početku cvetanja i u fazi punog cvetanja
Druge primene:
Didymella applanata na malini
Sclerotinia, Botrytis na suncokretu
Sclerotinia na soji
Preventivni fungicid u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu i povrtarstvu
Primena:
Paradajz: 2-2,5 kg/ha za suzbijanje
plamenjače
Druge primene: Phomopsis, Venturia, Polystigma, Coccomyces, Septoria, Puccinia, Phytophtora, Alternaria
Mogućnost mešanja:
Može se mešati sa preparatima: EVEREST, LEUTAR, CIPRODEX
Folijarni fungicid, hromistacid, baktericid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Jabuka: Može se primenjivati od pucanja pupoljaka do mišijih ušiju, u konc. 0,7-0,1%
Krompir i paradajz: 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja
Malina – 0,4% za suzbijanje Didimella applanata
Krastavac – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Začinska paprika – 0,4-0,6% za suzbijanje bakteriozne pegavosti
Breskva – 0,6-0,8% za suzbijanje Taphrina deformans
Vinova loza – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Kontaktni, preventivni fungicid za suzbijanje plamenjače
Primena:
–Vinova loza
–Krompir
–Duvan
–Jabuka
–Kruška
–Paradajz
–Luk
Količina primene: 2-2,5 kg/ha
Preventivno, pre ostvarivanja infekcije
Fungicid sa preventivnim delovanjem za suzbijanje plamenjače
Primena:
Salata: 160-190 ml/ha 7 dana posle rasađivanja
Krompir: 215 ml/ha + Mankosav 75 WG 2 kg/ha
Duvan: 215 ml/ha + Mankosav 75 WG 2 kg/ha od faze 4. lista duvana
MBT: 3 puta
Sistemični, translaminarni fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Pšenica i ječam: pepelnica, rđa, siva pegavost, mrežasta pegavost ječma, 0,6-0,8 l/ha do početka cvetanja.
Šećerna repa: za suzbijanje Cercospora beticola 1 l/ha
MBT: 2 puta
Sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem
Primena:
Jabuka: 0,5 l/ha za suzbijanje Venturije tretiranjem od početka vegetacije do formiranje plodova veličine lešnika.
Višnja, šljiva i breskva: 0,5% za suzbijanje Monilia laxa od početka cvetanja do precvetavanja
Vinova loza: 1,25-1,6 l/ha za suzbijanje sive truleži (Botrytis cinerea)
Mogućnost mešanja:
Može se mešati sa preparatom Niveral
Fungicid i hromistacid sa preventivnim i kurativnim delovanjem
Primena:
Malina: Didimella applanata 0,075%
Vinova loza: plamenjača i pepelnica 0,0,75%
Krompir i paradajz: plamenjača i crna pegavost 0,075%
Krastavac: plamenjača 0,075%
Može se mešati sa preparatima: Niveral, Mankosav, Antracol
Kontakti fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Krompir: plamenjača 0,3-0,4 l/ha
Jabuka: V.inaequalis 0,75 l/ha (0,25 l/m visine)
Druge primene:
Plamenjača u jagodi, malini 1-1,5 l/ha.
Alternaria, Helmithosporium na kupusnjačama
Napomena:
Ima izvesna akaricidna i baktericidna svojstva
Nesistemični fungicid sa protektnivnim i kuratinim delovanjem
Primena:
Jabuka: za suzbijanje V.inaequalis 1,5-1,8 kg/ha
Breskva: za suzbijanje T.deformans 2-3 kg/ha
po pojavi zelene tačke
Šećerna repa: Cercospora 1,3-1,8 kg/ha
Crni luk: plamanjača 1,2-1,5 kg/ha
Celer: siva pegavost 2 kg/ha
Mrkva: sivo-mrka pegavost 2 kg/ha
Paradajz: crna pegavost 2 kg/ha
Krastavac: plamenjača, 2 kg/ha
Klasa: Fungicidi
Aktivna materija: Fludioksonil 250g/kg +Ciprodinil 375g/kg
Formulacija: WG vododisperzibilne granule
Pakovanje: 8 g, 100 g, 400 g
Proizvođač: Syngenta
Karenca: 28 dana – v.loza; 14 – breskva; 7 – malina i kupina; 3 – jabuka, paradajz i krastavac
MBT: 3
MDK(mg/kg): Ciprodinil: 10,0 – malina i kupina; 2,0 – grožđe; 1,0 – jabuka; 0,5 – breskva, paradajz i krastavac; Fludioksinil: 5,0 – malina i kupina; 2,0 – grožđe; 1,0 – jabuka; 0,5 – breskva i krastavac; 0,3 – paradajz