Everest – Fungicid
Folijarni fungicid, hromistacid, baktericid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Jabuka: Može se primenjivati od pucanja pupoljaka do mišijih ušiju, u konc. 0,7-0,1%
Krompir i paradajz: 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja
Malina – 0,4% za suzbijanje Didimella applanata
Krastavac – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Začinska paprika – 0,4-0,6% za suzbijanje bakteriozne pegavosti
Breskva – 0,6-0,8% za suzbijanje Taphrina deformans
Vinova loza – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Karenca:
Krompir, paradajz, krastavac – 7 dana
Začinska paprika – 14 dana
Vinova loza – 28 dana
Jabuka, malina, breskva, šljiva i višnja – obezbeđena vremenom primene
Primena
Kontaktni fungicid, hromistacid i baktericid sa preventivnim delovanjem
KROMPIR: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja (BBCH 19-51/69).
PARADAJZ: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta, cvetanja i formiranja plodova (BBCH 19-79).
KRASTAVAC: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Pseudoperonospora cubensis) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: od faze 2-3 lista (BBCH 12-13), pa do faze kada je otvoreno 3-5 cvetova na glavnom stablu (BBCH 63-65).
ZAČINSKA PAPRIKA: za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne pegavosti paprike (Xanthomonas euvesicatoria) u koncentraciji 0,4-0,6% (40-60 ml/10 l vode).
Vreme primene: od razvoja 4-5. pravog lista na glavnom stablu (BBCH 15) do faze razvoja plodova (BBCH 71-75).
BRESKVA: za suzbijanje prouzrokovača kovrdžavosti lišća (Taphrina deformans) u koncentraciji 0,6-0,8% (60-80 ml/10 l vode).
Vreme primene: pre kretanja vegetacije do početka bubrenja lisnih pupoljaka (faza 01 BBCH skale).
MALINA:
- za suzbijanje prouzrokovača kestenjaste pegavosti i sušenja lastara maline (Didymella applanata) u koncentraciji od 0,4% (40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta izbojaka (visina 20-120 cm) pa do početka cvetanja rodnih grana, u intervalima 8-10 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
- za suzbijanje bakteriozne plamenjače maline (Pseudomonas syringae) u koncentraciji 0,4% (40 ml na 10 l vode) u prolećnom tretmanu i 0,5% (50 ml na 10 l vode) u jesenjem tretmanu.
Vreme primene: u fazi intentzivnog porasta izbojaka pa do početka cvetanja rodnih grana u prolećnom tretmanu i u fenovazi početka mirovanja u jesenjem tretmanu.
JABUKA:
a) za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis):
- u koncentraciji od 0,7%.
Vreme primene: pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji od 0,5%.
Vreme primene: u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
b) za suzbijanje bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora):
- u koncentraciji od 0,7%.
Vreme primene: pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji od 0,5%.
Vreme primene: u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,15–0,25%.
Vreme primene: u periodu početka cvetanja (55-57 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,1-0,12%.
Vreme primene: neposredno pred cvetanje i tokom cvetanja (59-69 BBCH skale).
VINOVA LOZA: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola), u koncentraciji 0,3-0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog porasta (BBCH 15-16), cvetanja i razvoja bobica (BBCH 53-79), u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
VIŠNJA: za suzbijanje prouzrokovača bakterioznog sušenja višnje (Pseudomons syringae), u količini 1,4-1,8 l/metru visine stabla/ha.
Vreme primene: od završene berbe pa do opadanja 70% listova.
ŠLJIVA: za suzbijanje prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), u količini 5-6 l/ha.
Vreme primene: preventivno u toku mirovanja vegetacije.
MOGUĆNOST MEŠANJA
Everest nije kompatibilan sa kiselinama, dilkoranom i kalcijum-polisulfidom. Ne meša se sa preparatima jako kisele reakcije (hlorpirifos, dimetoat).
Karakteristike
Bakarni hidroksid, aktivna materija preparata Everest, spada u multi-site fungicide sa širokim spektrom delovanja na: gljive, plamenjače, bakterije, alge itd. Bakar negativno deluje na biljke u određenim uslovima, pa su količine primene prilagođene fazi razvoja jabuke (pred kretanje vegetacije, cvetanje) ili fazi zatvaranja cvetova (kod paprike). Bakar smanjuje osetljivost biljaka, posebno drvenastih (vinova loza, voće i ukrasno bilje), na niske temperature.
NAPOMENA
Kod visoke tehnologije proizvodnje voća, sa obaveznim zalivanjem, protivgradnim mrežama, travnim pojasom i intenzivnim đubrenjem, Everest se preporučuje uglavnom u registrovanim količinama pre kretanja vegetacije, a posebno posle berbe, i to dva puta, u količini od 7 kg/ha. Slično je kod koštičavog voća, gde su bakterioze znatno prisutnije.
FITOTOKSIČNOST
Preparati na bazi bakar-hidroksida mogu biti fitotoksični ukoliko se primene u uslovima hladnog i vlažnog vremena.
- ISHRANA BILJA
- ZAŠTITA BILJA
- Pomoćna sredstva
- Fungicidi
- Limacidi
- Biopesticidi
- Nematocidi
- Insekticidi
- Regulatori rasta
- Herbicidi
- Fumigant
- Akaricidi
- Rodenticidi
- NAVODNJAVANJE
- FOLIJE I VEZIVA
- GARDEN PROGRAM
- SUPSTRATI I KONTEJNERI ZA RASAD
- SEMENSKA ROBA
- ISHRANA ŽIVOTINJA
- Razni artikli
Slični proizvodi
Preventivni fungicid za zaštitu plodova od bolesti koje se razvijaju u skladištu
Primena:
Jabuka i kruška: 1 l/ha za sprečavanje pojave truleži plodova u skladištu: Botrytis cinerea, Stemphylium vesicarium, Alternaria spp., Penicilium spp., Monilia spp., Gleosporium spp.
Tretiranje: najkasnije 7 dana pred berbu
Fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje plamenjače
Primena:
Krompir: 0,5 l/ha
Malina: 1,3-1,5 l/ha
Vinova loza: 0,3-0,4 l/ha
Jagoda: 1,3-1,5 l/ha zalivanjem zemljišta u brazde
U svim usevima gde plamenjača predstavlja probleme
Sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje pepelnice
Primena:
Jabuka: preventivno 0,04%, kurativno 0,06%
Breskva: 0,75-1 l/ha
Krastavac i bostan: preventivno 0,04%, kurativno 0,06%
Ruža: preventivno 0,04%, kurativno 0,06%
MBT: 3 puta
Folijarni kontaktni fungicid, hromistacid i baktericid
Primena:
Jabuka: 1,5% za suzbijanje V.inaequalis na početku vegetacije i 1% u fazi bubrenja cvetnih pupoljaka
Breskve i nekatarine: 1-1,5% za suzbijanje Taphrina deformans
Bolesti četinara i ukrasnog bilja: 0,5-1% u toku vegetacije
Preventivni gungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi i jabuci
Primena:
Jabuka: Od mišijih ušiju do faze kada plodovi dostignu oko 70% krajnje veličine
Vinova loza: pepelnica do početka šarka
Količina primene: 0,3-0,5%
Sistemični fungicid sa protektivnim i eradikativnim delovanjem
Primena:
Vinova loza: suzbijanje plamenjače, preventivno 2 kg/ha i pepelnice 3 kg/ha
Jabuka: V.inaequalis do završetka cvetanja 2 kg/ha
MBT: 4 puta
Nesistemični fungicid sa protektnivnim i kuratinim delovanjem
Primena:
Jabuka: za suzbijanje V.inaequalis 1,5-1,8 kg/ha
Breskva: za suzbijanje T.deformans 2-3 kg/ha
po pojavi zelene tačke
Šećerna repa: Cercospora 1,3-1,8 kg/ha
Crni luk: plamanjača 1,2-1,5 kg/ha
Celer: siva pegavost 2 kg/ha
Mrkva: sivo-mrka pegavost 2 kg/ha
Paradajz: crna pegavost 2 kg/ha
Krastavac: plamenjača, 2 kg/ha
Sistemični, translaminarni fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Pšenica i ječam: pepelnica, rđa, siva pegavost, mrežasta pegavost ječma, 0,6-0,8 l/ha do početka cvetanja.
Šećerna repa: za suzbijanje Cercospora beticola 1 l/ha
MBT: 2 puta
Klasa: Fungicidi
Aktivna materija: Fludioksonil 250g/kg +Ciprodinil 375g/kg
Formulacija: WG vododisperzibilne granule
Pakovanje: 8 g, 100 g, 400 g
Proizvođač: Syngenta
Karenca: 28 dana – v.loza; 14 – breskva; 7 – malina i kupina; 3 – jabuka, paradajz i krastavac
MBT: 3
MDK(mg/kg): Ciprodinil: 10,0 – malina i kupina; 2,0 – grožđe; 1,0 – jabuka; 0,5 – breskva, paradajz i krastavac; Fludioksinil: 5,0 – malina i kupina; 2,0 – grožđe; 1,0 – jabuka; 0,5 – breskva i krastavac; 0,3 – paradajz
Preventivni gungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi i jabuci
Primena:
Jabuka:
-Venturia inaequalis 100-150 g/ha
-Podosphaera leucotricha 150 g/ha
-Trulež na uskladištenim plodovima 150 g/ha
Vreme primene: 1-2 puta pre berbe
Lokal sistemični fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem
Primena:
JABUKA:
0,02-0,03% za suzbijanje Venturia inaequalis (11-72 BBCH)
ŠEĆERNA REPA
0,4-0,6 l/ha za suzbijanje Cercospora beticola
Druge primene:
Za suzbijanje bolesti lista i stabla na pšenici i ječmu. Za suzbijanje crne pegavosti dunje i ruže
Kontaktni fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Jabuka i kruška:
Za suzbijanje Venturrije, preventivno 0,2% pre ostvarivanja uslova za infekciju.
MBT: 3 puta