Letol EC – Insekticid

Folijarni insekticid, akaricid, okvašivač i oteživač

Primena:

Jabuka: voćana grinje i baštenski pauk

Druge primene:

Zimski tretman voća 1,5-3% sa preparatima EVEREST i SAVANUR EC

Partner preparatima:

AMON 020 EW, DIMILIN SC 48


  Podeli
Kategorija: Insekticidi
Aktivna materija: Parafinsko ulje 790 g/l
Formulacija: Коncentrat za emulziju (ЕC)
Klasifikacija rezistentnosti: UN
Pakovanje: 250 ml i 1 L
Proizvođač: Chemical Agrosava

Karenca:
Jabuka i breskva – 21 dan

Insekticid i akaricid, okvašivač i oteživač

JABUKA: za suzbijanje crvene voćne grinje (Panonychus ulmi) i baštenskog pauka (Tetranychus urticae).
Ako su u jabučnjaku prisutne kalifornijske štitaste vaši (Q. perniciosus), prag tolerancije je nula, pa se suzbijanje obavlja zimskim prskanjem, odnosno primenom Letol EC u koncentraciji 3-4%, uz dodatak Imidan WP 50, u količini od 2 kg/ha. U rezervoar se prvo dodaje Imidan WP 50, zatim Letol EC uz stalno mešanje, koje se nastavlja i za vreme prskanja.
Letol EC koristi se kao oteživač u količini od 0,8 l/ha pri avio-primeni pesticida kao npr. Diminil u suzbijanju gubara (Lymantria dispar) u šumama ili kod suzbijanja kukuruznog plamenca ili kukuruzne sovice na semenskom kukuruzu i kukuruzu šećercu.
Letol EC se u količini 2-5 l/ha dodaje preparatu Amon 20 EW za suzbijanje kruškine buve (Psylla pyri).
U integralnoj zaštiti voća i povrća koristi se za „maskiranje domaćina“ kako bi se insekti ometali u pronalaženju biljke hraniteljke na koju polažu jaja.
U toku leta primena Letol EC izvodi se predveče i kada temperature ne prelaze 30°C.

MOGUĆNOST MEŠANJA

Letol EC može se mešati sa preparatima na bazi bakra (Everst). Ne sme se mešati sa preparatima na bazi sumpora, niti sa preparatima koji sadrže sumpor (kaptan, hlorotalonil i sl.).

Prema ЕPА (Environmental Protection Agency) čisto ulje je označeno kao inertna supstanca. Mehanizam delovanja na insekte i grinje nije precizno utvrđen. Smatra se da zatvara traheje (sisteme za disanje kod insekata i grinja), pa izaziva gušenje.
Ulje smanjuje površinski napon kapi vode, pa se smatra i okvašivačem. Može zatvoriti stome na listu ili plodovima, pa se ne sme koristiti dva puta uzastopno. Dodaje se mnogim pesticidima za bolje kvašenje lista i ploda, kao i za sprečavanje brzog sušenja. Ulje kao oteživač omogućava drugim preparatima da padnu na list. Letol EC se može koristiti avio primenom.

NEŽELJENI EFEKTI

Na kruškama i ružama može doći do prolazne fitotoksičnosti ako se Letol EC koristi kada su niže temperature i hladno vreme i ako se koristi više puta uzastopno

Kategorija:
Close
KATEGORIJE
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories