Nordox 75 WG – Fungicid

Nordox 75 WG je površinski fungicid širokog spektra djelovanja na bazi bakra.

Sastav:Bakar iz bakar-1-oksida (75%).
Formulacija: Vodorastvorljive granule (WG).

Proizvođač: Sygenta

Pakovanje: 1 kg, 0,25 kg.


  Podeli

Nordox 75 WG je površinski fungicid širokog spektra djelovanja na bazi bakra iz bakrenog oksida. Suzbija široki spektar gljivičnih bolesti. Koristi se također protiv bakterijskih bolesti na raznom bilju. Formulacija omogućava visoku selektivnost i poboljšanu mogućnost miješanja u odnosu na bordošku juhu. Uslijed kvalitetne formulacije tj. idealne veličine čestica, omogućeno je, također, idealno prianjanje uz tretirane biljne organe te se na taj način postiže jača otpornost na ispiranje oborinama.
Bakar je najstarija i najviše korištena djelatna tvar u zaštiti od biljnih bolesti. Bakreni ioni uglavnom izazivaju denaturaciju proteina i nekih enzima. Unatoč uporabi bakrenih fungicida već više od stotinu godina, još uvijek se ne javljaju rezistentne populacije gljivica na bakar. Bakar je jedna od rijetkih djelatnih tvari u poljoprivredi koja pruža određenu zaštitu i od bakterijskih oboljenja.
a) na vinovoj lozi za suzbijanje:

– crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola) u fenofazi izboja 3-10 cm (stadij D).

– plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) preventivno, prije nastupanja zaraza. Primjenjuje se u koncentraciji 0,1% i 0,15% (100-150 g u 100 l vode).

b) u voćarstvu za suzbijanje:

– pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) u mirovanju vegetacije u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode), pri pojavi zelenog vrha pupa (fenofaze B-C) u koncentraciji 0,1-0,2% (100-200 g u 100 l vode) te pri pojavi mišjih ušiju (fenofaza C3) u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode)

– bakterijske paleži na jabuci (Erwinia amylovora) u fenofazi A-B u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode), u fenofazi C u koncentraciji 0,15% (150 g u 100 l vode), u fenofazi D u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode), u početku cvatnje do precvjetvanja (E-H) u koncentraciji 0,03% (30 g u 100 l vode) u intervalima od 7 dana. Može se primijeniti u kombinaciji sa sredstvima na osnovi fosetila (Aliette), u koncentraciji Nordox 75 WG 0,01% + Aliette 0,2% (10 g+200 g u 100 l vode).

– paunovog oka na maslinama (Cycloconium oleoginum) u koncentraciji 0,15% (150 g u 100 l vode). Prskanje provesti u rano proljeće prije pojave kiša, a prije cvatnje masline.

c) u povrtlarstvu za suzbijanje:
– plamenjače krumpira i Paradajza (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti lišća krompira i paradajza (Alternaria solani) u količini od 1 kg/ha (100 g sredstva u 30-50 l vode na 1000 m2). Ne sme se primjenjivati na sortama paradajza sitnog ploda;
– plamenjače krastavaca, lubenice i bundeve (Pseudoperonospora cubensis) u koncentraciji 0,15%. Sredstvo se u krastavcima sjm primjenjivati samo prije početka cvetanja.
Sredstvo se ne smije mešati s kiselim i ditiofosfornim insekticidima (sa pH nižim od 5,5) i đubrivima.
Travu iz nasada ne koristiti kao krmivo jer ostaci bakra kontaminiraju mleko iznad dozvoljenih količina. Primjena u cvetanju smanjuje oplodnju.Primena iz vazduha nije dozvoljena. U nasade u kojima je primjenjeno sredstvo ne puštati domaće životinje. Prilikom primene treba spriečiti zanošenje na sve susedne kulture. Fitotoksičnost se može pojaviti ukoliko se sredstvo primjenjuje po hladnom i vlažnom vremenu, kao i u vrijeme kada nije dozvoljeno korištenje bakranih fungicida u voćarstvu.
– 14 dana: za lubenicu i Paradajz (u polju i zaštićenom prostoru),
– 28 dana: za bundeve,
– 35 dana: za vinovu lozu,
– 56 dana: za maslinu,
– u jabuci i krastavcima osigurana je vremenom primjene.

Close
KATEGORIJE
Close Recently Viewed
Close
Close
Categories