Everest – Fungicid
Folijarni fungicid, hromistacid, baktericid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Jabuka: Može se primenjivati od pucanja pupoljaka do mišijih ušiju, u konc. 0,7-0,1%
Krompir i paradajz: 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja
Malina – 0,4% za suzbijanje Didimella applanata
Krastavac – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Začinska paprika – 0,4-0,6% za suzbijanje bakteriozne pegavosti
Breskva – 0,6-0,8% za suzbijanje Taphrina deformans
Vinova loza – 0,3-0,4% za suzbijanje plamenjače
Karenca:
Krompir, paradajz, krastavac – 7 dana
Začinska paprika – 14 dana
Vinova loza – 28 dana
Jabuka, malina, breskva, šljiva i višnja – obezbeđena vremenom primene
Primena
Kontaktni fungicid, hromistacid i baktericid sa preventivnim delovanjem
KROMPIR: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta i cvetanja (BBCH 19-51/69).
PARADAJZ: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti (Alternaria solani) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta, cvetanja i formiranja plodova (BBCH 19-79).
KRASTAVAC: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Pseudoperonospora cubensis) u koncentraciji 0,3–0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: od faze 2-3 lista (BBCH 12-13), pa do faze kada je otvoreno 3-5 cvetova na glavnom stablu (BBCH 63-65).
ZAČINSKA PAPRIKA: za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne pegavosti paprike (Xanthomonas euvesicatoria) u koncentraciji 0,4-0,6% (40-60 ml/10 l vode).
Vreme primene: od razvoja 4-5. pravog lista na glavnom stablu (BBCH 15) do faze razvoja plodova (BBCH 71-75).
BRESKVA: za suzbijanje prouzrokovača kovrdžavosti lišća (Taphrina deformans) u koncentraciji 0,6-0,8% (60-80 ml/10 l vode).
Vreme primene: pre kretanja vegetacije do početka bubrenja lisnih pupoljaka (faza 01 BBCH skale).
MALINA:
- za suzbijanje prouzrokovača kestenjaste pegavosti i sušenja lastara maline (Didymella applanata) u koncentraciji od 0,4% (40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog rasta izbojaka (visina 20-120 cm) pa do početka cvetanja rodnih grana, u intervalima 8-10 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
- za suzbijanje bakteriozne plamenjače maline (Pseudomonas syringae) u koncentraciji 0,4% (40 ml na 10 l vode) u prolećnom tretmanu i 0,5% (50 ml na 10 l vode) u jesenjem tretmanu.
Vreme primene: u fazi intentzivnog porasta izbojaka pa do početka cvetanja rodnih grana u prolećnom tretmanu i u fenovazi početka mirovanja u jesenjem tretmanu.
JABUKA:
a) za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis):
- u koncentraciji od 0,7%.
Vreme primene: pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji od 0,5%.
Vreme primene: u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
b) za suzbijanje bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora):
- u koncentraciji od 0,7%.
Vreme primene: pred kretanje vegetacije (00-03 BBCH skale).
- u koncentraciji od 0,5%.
Vreme primene: u periodu bubrenja i pucanja pupoljaka do faze „mišje uši“ (07-54 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,15–0,25%.
Vreme primene: u periodu početka cvetanja (55-57 BBCH skale).
- u koncentraciji 0,1-0,12%.
Vreme primene: neposredno pred cvetanje i tokom cvetanja (59-69 BBCH skale).
VINOVA LOZA: za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola), u koncentraciji 0,3-0,4% (30-40 ml/10 l vode).
Vreme primene: tokom faze intenzivnog porasta (BBCH 15-16), cvetanja i razvoja bobica (BBCH 53-79), u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za zarazu.
VIŠNJA: za suzbijanje prouzrokovača bakterioznog sušenja višnje (Pseudomons syringae), u količini 1,4-1,8 l/metru visine stabla/ha.
Vreme primene: od završene berbe pa do opadanja 70% listova.
ŠLJIVA: za suzbijanje prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), u količini 5-6 l/ha.
Vreme primene: preventivno u toku mirovanja vegetacije.
MOGUĆNOST MEŠANJA
Everest nije kompatibilan sa kiselinama, dilkoranom i kalcijum-polisulfidom. Ne meša se sa preparatima jako kisele reakcije (hlorpirifos, dimetoat).
Karakteristike
Bakarni hidroksid, aktivna materija preparata Everest, spada u multi-site fungicide sa širokim spektrom delovanja na: gljive, plamenjače, bakterije, alge itd. Bakar negativno deluje na biljke u određenim uslovima, pa su količine primene prilagođene fazi razvoja jabuke (pred kretanje vegetacije, cvetanje) ili fazi zatvaranja cvetova (kod paprike). Bakar smanjuje osetljivost biljaka, posebno drvenastih (vinova loza, voće i ukrasno bilje), na niske temperature.
NAPOMENA
Kod visoke tehnologije proizvodnje voća, sa obaveznim zalivanjem, protivgradnim mrežama, travnim pojasom i intenzivnim đubrenjem, Everest se preporučuje uglavnom u registrovanim količinama pre kretanja vegetacije, a posebno posle berbe, i to dva puta, u količini od 7 kg/ha. Slično je kod koštičavog voća, gde su bakterioze znatno prisutnije.
FITOTOKSIČNOST
Preparati na bazi bakar-hidroksida mogu biti fitotoksični ukoliko se primene u uslovima hladnog i vlažnog vremena.
- ISHRANA BILJA
- ZAŠTITA BILJA
- Pomoćna sredstva
- Fungicidi
- Limacidi
- Biopesticidi
- Nematocidi
- Insekticidi
- Regulatori rasta
- Herbicidi
- Fumigant
- Akaricidi
- Rodenticidi
- NAVODNJAVANJE
- FOLIJE I VEZIVA
- GARDEN PROGRAM
- SUPSTRATI I KONTEJNERI ZA RASAD
- SEMENSKA ROBA
- ISHRANA ŽIVOTINJA
- Razni artikli
Slični proizvodi
Fungicid sa preventivnim delovanjem za suzbijanje plamenjače
Primena:
Salata: 160-190 ml/ha 7 dana posle rasađivanja
Krompir: 215 ml/ha + Mankosav 75 WG 2 kg/ha
Duvan: 215 ml/ha + Mankosav 75 WG 2 kg/ha od faze 4. lista duvana
MBT: 3 puta
Kontakti fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Krompir: plamenjača 0,3-0,4 l/ha
Jabuka: V.inaequalis 0,75 l/ha (0,25 l/m visine)
Druge primene:
Plamenjača u jagodi, malini 1-1,5 l/ha.
Alternaria, Helmithosporium na kupusnjačama
Napomena:
Ima izvesna akaricidna i baktericidna svojstva
Preventivni fungicid u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu i povrtarstvu
Primena:
Jabuka: V.inaequalis 2,5-3 kg/ha
Vinova loza: plamenjača, po pojavi uljanih pega u količine 2,5-3 kg/ha
Druge primene: Phomopsis, Venturia, Polystigma, Coccomyces,
Septoria, Puccinia, Phytophtora, Alternaria
Mogućnost mešanja:
Može se mešati sa preparatima: EVEREST, LEUTAR, CIPRODEX
Preventivni gungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi i jabuci
Primena:
Jabuka: Od mišijih ušiju do faze kada plodovi dostignu oko 70% krajnje veličine
Vinova loza: pepelnica do početka šarka
Količina primene: 0,3-0,5%
Folijarni fungicid sa preventivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem za suzbijanje sive truleži
Primena:
Vinova loza: 0,1% krajem cvetanja i početkom zrenja
Malina: 1-1,5 l/ha, neposredno pre cvetanja, tokom cvetanja i 3 dana pred berbu
Lokal sistemični fungicid sa preventivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem
Primena:
Pšenica: 1,2-1,5 l/ha za suzbijanje rđe, pepelnice, sive pegavosti i fuzarioze klasa
Uljana repica: 0,7-1 l/ha jesenji tretman u fazi 4-5 listova, 1-1,25 l/ha za suzbijanje prouzrokovača bele i sive truleži, u vreme od prve do pete internodije (31-51 BBCH)
Fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem
Primena:
Krompir: Alternaria 0,25 kg/ha
Paradajz: Alternaria 0,4 kg/ha
Breskva: Monilinia spp. 0,056-0,075%
Višnja: Monilinia laxa 0,056-0,075%
Luk: plamenjača 0,7-1 kg/ha
Paprika: siva trulaž 1 kg/ha
Salata: siva trulež i plamenjača 1,5 kg/ha
Jagoda i malina: Botrytis 1,5-2 kg/ha
Fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze
Primena:
Vinova loza: 0,15-0,2% za suzbijanje prouzrokovača pepelnice i plamenjače
Kontaktni fungicid sa preventivnim delovanjem
Primena:
Jabuka i kruška:
Za suzbijanje Venturrije, preventivno 0,2% pre ostvarivanja uslova za infekciju.
MBT: 3 puta
Preventivni gungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi i jabuci
Primena:
Jabuka:
-Venturia inaequalis 100-150 g/ha
-Podosphaera leucotricha 150 g/ha
-Trulež na uskladištenim plodovima 150 g/ha
Vreme primene: 1-2 puta pre berbe
Preventivni fungicid u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu i povrtarstvu
Primena:
Paradajz: 2-2,5 kg/ha za suzbijanje
plamenjače
Druge primene: Phomopsis, Venturia, Polystigma, Coccomyces, Septoria, Puccinia, Phytophtora, Alternaria
Mogućnost mešanja:
Može se mešati sa preparatima: EVEREST, LEUTAR, CIPRODEX
Kontaktni, preventivni fungicid za suzbijanje plamenjače
Primena:
–Vinova loza
–Krompir
–Duvan
–Jabuka
–Kruška
–Paradajz
–Luk
Količina primene: 2-2,5 kg/ha
Preventivno, pre ostvarivanja infekcije