Antracol 70 WP – Fungicid
Kontaktni, preventivni fungicid za suzbijanje plamenjače
Primena:
–Vinova loza
–Krompir
–Duvan
–Jabuka
–Kruška
–Paradajz
–Luk
Količina primene: 2-2,5 kg/ha
Preventivno, pre ostvarivanja infekcije
|
|||||
NAČIN DELOVANJA: | |||||
Antracol 70-WP, fungicid iz grupe ditiokarbamata, deluje preventivno na prouzrokovače bolesti. Ne postoji mogućnost razvijanja rezistencije.
Pored zaštite preparatom Antracol 70-WP, gajenoj biljci se pruža mogućnost iskorišćenja cinka prisutnog u formulaciji. Prilikom tretmana u koncentraciji primene od 0,2%, 315 g cinka/ha je dostupno biljkama. Pojava intenzivno zelene boje lišća je rezultat iskorišćenja cinka kao mikroelementa od strane biljke. |
|||||
PRIPREMA RASTVORA ZA TRETIRANJE: | |||||
Potrebnu količinu preparata pomešati sa vodom u odvojenom sudu. Rastvor uliti u rezervoar prskalice koji je do pola napunjen vodom. Dodati preostalu potrebnu količinu vode uz neprekidno mešanje. | |||||
PRIMENA: | |||||
Antracol 70-WP se koristi u zasadu:
1) Jabuka, za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) u koncentraciji 0,2% (20 g u 10 l vode), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 600-1000 l/ha (6 – 10 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine je dva puta na istoj površini; 2) Krušaka, za suzbijanje čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova (Venturia pirina) u koncentraciji 0,2% (20 g u 10 l vode), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode od 600-1000 l/ha (6-10 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine je dva puta na istoj površini; 3) Vinove loze, za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola), u koncentraciji 0,2% (20 g u 10 l vode), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 600-1000 l/ha (6 – 10 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine nije ograničen, po potrebi; 4) Hmelja, za suzbijanje plamenjače (Pseudoperonospora humuli), u koncentraciji 0,2% (20 g u 10 l vode), vreme primene je samo do početka cvetanja, preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 600 – 1000 l/ha (6–10 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine nije ograničen, po potrebi; 5) Krompira, za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) i crne pegavosti (Alternaria solani), u količini 1,5-1,8 kg/ha (15-18 g na 100 m2), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 200 – 400 l/ha (2 – 4 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine nije ograničen, po potrebi; 6) Paradajza, za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) i crne pegavosti (Alternaria solani), u količini 2-2,5 kg/ha (20-25 g na 100 m2), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 200-400 l/ha (2-4 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine je dva puta na istoj površini; 7) Luka, za suzbijanje plamenjače (Peronospora destructor), u količini 2-2,5 kg/ha (20-25 g na 100 m2), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 200-400 l/ha (2-4 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine je dva puta na istoj površini; 8) Duvana za suzbijanje plamenjače (Peronospora tabacina), u količini 1-2 kg/ha (10-20 g na 100 m2), vreme primene je preventivno; utrošak vode 200-400 l/ha (2-4 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine nije ograničen; 9) Lala, za suzbijanje sive truleži (Botrytis cinerea), u količini 3-4 kg/ha (30-40 g na 100 m2), vreme primene je preventivno, pre ostvarene infekcije; utrošak vode 200-400 l/ha (2-4 l na 100 m2); broj tretiranja u toku godine nije ograničen. |
|||||
KARENCA (vreme između poslednje primene preparata i berbe, odnosno žetve): | |||||
hmelj – obezbeđena vremenom primene; krompir, paradajz, luk – 14 dana; jabučasto voće, stone sorte vinove loze, duvan – 21 dan; vinske sorte vinove loze – 42 dana. | |||||
MEŠANJE SA DRUGIM PESTICIDIMA | |||||
Antracol se može mešati sa:
– preparatima na bazi bakar-oksihlorida i iprovalikarba – WP – formulacijama preparata
Antracol se ne sme mešati sa: – EC – formulacijama preparata – Bordovskom čorbom – jako alkalnim i kiselim preparatima
Pre primene u mešavini sa drugim preparatima treba napraviti probu mešanja. |